2017-10-29

Fetaostfyllda färsbollar

Vi måste göra något gott av den fina råvaran vi har i frysen....dvs, älg- och rådjursfärs.
Visst är det en lyx att ha det i frysen, men det är inte gratis. Mycket pengar läggs ner i i både det ena och andra när det gäller jakt.............. men sluttjatat om det....

Ikväll lagade vi fetaostfyllda färsbiffar. Det finns ett grekiskt namn på rätten, men den är ändå inte lik den vi gör...
Vi använde ett vanligt recept för köttfärs, men la sen till grönsaker från vårt trädgårdsland.

Vi blandade 500 g rådjursfärs, 1 kg älgfärs och 1 kg blandfärs i en stor bunke. Blandfärsen behövs eftersom viltfärsen är så mager och köttbullarna då blir torra. Det blandades sen ihop med 5 st ägg, gul lök, salt och peppar efter smak, vi stekte sen en provbiff för att smaka om det behövdes mera kryddor.

Sen tänkte vi att vi även skulle ha med lite från grönsakslandet, så jag hämtade in några purjolökar från tunneln.  Dom finhackades och blandades i, även grönkål och purpurkål hämtades in.  Mittnerven på kålen skars bort och grönkålen finhackades och blandades sen ner i skålen. 
Även massor av vitlök och chili, hackades och blandades ner i köttfärssmeten.
Sen fick J-O köra ner händerna och blanda väl.





Fetaost skulle vi ha i biffarna och vi skar små kuber ca 1cm stora.


 Rullade sen rejäla bullar som vi tryckte ner en fetaostbit i och sen förslöt.

Stekte dem sen så dom fick  lite stekyta yta och la dom sen i en långpanna, 200 grader i ugnen.
Vartefter vi trillade flera fylldes långpannan på. När all färsen var slut, fick dom sen eftersteka i ugnen tills dom var genomgräddade. Vi använder oss av  en stekpanna i gjutjärn, eftersom sådana stekpannor eller grytor tillför järn åt maten som bereds i dom. Enkelt och praktiskt!


Vi gör alltid köttbullar i ugnen eftersom det är så smidigt och man kan göra mycket åt gången. Köttbullar kan annars vara ganska tröttsamt att steka då stekpannan ska skakas och skakas hela tiden.

Vi åt dom med pasta den här gången men en god svampsås till, men potatis och lingonsylt är inte heller fel.
Ha det så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar